Hvis dere ikke gjør noe for å få trafikk til nettstedet dere, vil dere heller ikke få noe trafikk av betydning.

Det vil alltid dryppe litt – noen detter innom fra Google, en nysgjerrig samarbeidspartner tar en kikk, en sverm roboter sveiper forbi, og så videre – men det har lite verdi som markedsføring eller markedskommunikasjon.

Vil dere ha et publikum, må dere selv få dem til siden. Det finnes ulike måter å gjøre det på, som alle har sine styrker og svakheter.

Under finner du en veldig kort beskrivelse av de vanligste metodene. Ingen av disse punktene er noen trafikkstrategi i seg selv. Hvert lille avsnitt inneholder uendelig mange muligheter og utallige hensyn man bør ta. Hensikten med dette innlegget er bare å gi et raskt overblikk.

Annonsering

Den enkleste og mest forutsigbare måten å få trafikk på, er ved å kjøre annonser. Det finnes mange ulike typer annonser. På nett er det vanligst med bannerannonser, betalte søkeresultater i Google, betalte innlegg i sosiale medier og betalte oppføringer i online-kataloger.

Selv om det er blitt mye rimeligere å annonsere de siste årene, særlig med sosiale medier, er det også veldig lett å bruke mye penger før dere ser resultater fra annonsene – særlig om dere ikke vet hva dere gjør.

Med annonser forsvinner trafikken raskt når dere slutter å annonsere – som å ta foten av gasspedalen. Det er imidlertid ikke bare en ulempe. Mange setter pris på kontrollen det gir å kunne bruke annonsebudsjettet som gasspedal.

 • Fordeler: Enkelt og forutsigbart
 • Ulemper: Ofte høy inngangsbillett, kortvarige resultater

PR og partnerskap

En annen effektiv måte å få trafikk på, er å få nettsider som allerede har et publikum til å omtale dere, og lenke tilbake til deres nettside. Det kan for eksempel være nyheter på nettaviser, gjesteinnlegg på en blogg, eller omtale på nettstedet til en partner.

Det krever mye arbeid å få god kontakt med innflytelsesrike folk på nett, men det kan til gjengjeld være svært effektivt. Og når dere har fått god omtale på nett og etablert gode forhold til journalistene og bloggerne, har det høy verdi i årevis.

 • Fordeler: Effektivt, lav inngangsbillett, gir langvarige resultater
 • Ulemper: Krever svært mye tid og energi, særlig i begynnelsen

Søkemotoroptimalisering

Det er mye trafikk å vinne på å komme høyt blant de ubetalte resultatene i Google og andre søkemotorer på populære søkeuttrykk.

Husk også at det finnes mange andre søkemotorer enn Google. Spesialiserte søkemotorer som Yelp for restauranter, YouTube for video, musikk og instruksjoner, Amazon for produkter, Gule Sider og LinkedIn for mennesker og bedrifter kan alle være gode kilder til trafikk.

Det er imidlertid en myte at søkemotoroptimalisering er «gratis trafikk». I mange bransjer er det ekstremt tøff konkurranse om plasseringene, og dere må gjøre kontinuerlig vedlikehold for å beholde en god plassering.

 • Fordeler: Ekstremt effektivt når det er gjort riktig
 • Ulemper: Vanskelig (og derfor ofte dyrt) i bransjer med høy konkurranse

Sosiale medier

For å få trafikk fra sosiale medier (uten å kjøpe annonseplass) må dere ha et godt forhold til et eksisterende publikum, slik at de lar seg engasjere, klikker seg gjennom til nettsiden deres og liker å snakke om det med andre. Det gjør de bare hvis de på en eller annen måte får en uvanlig opplevelse.

Når dere får følgere i sosiale medier åpner dere også opp en direkte kanal til publikum, der dere er mindre avhengig av tredjeparter, slik dere er med PR-strategier og mye annonsering. (Det er fortsatt det sosiale mediet som «eier» publikumet, men det er viss forståelse at dere skal ha mye direkte tilgang.)

 • Fordeler: Nærmest egen-eiet publikum, skaper lojalitet og sterk merkevare
 • Ulemper: Krever mye arbeid og kreativitet

E-postmarkedsføring

E-postmarkedsføring er fortsatt en svært effektiv og rimelig måte å få trafikk på, men det krever at man allerede har tilgang til – og tillatelse til å bruke – e-postadressene til publikummet sitt. Ofte bruker man derfor e-postmarkedsføring mer til oppfølging av eksisterende publikum, og til å få dem til å returnere, enn til å få nye besøkende.

Får dere tillatelse av publikum til å ta kontakt med dem direkte, behøver dere ikke lenger bekymre dere for at tredjeparter skal endre reglene for hvordan dere kan kommunisere med publikummet ditt (slik f.eks. Facebook og Google gjør regelmessig).

 • Fordeler: Svært effektivt og rimelig, 100% egen-eiet publikum
 • Ulemper: Krever et eksisterende, samtykkende publikum

Offline-aktiviteter

Med en god idé eller et veldig godt produkt kan dere også drive trafikk til nettsiden deres fra kampanjer som ikke foregår på nett. Det kan være en spennende konkurranse eller et budskap som vekker nok nysgjerrighet til at folk tar den lange veien fra den virkelige verden til internett.

 • Fordeler: Åpner for svært mange muligheter og mye kreativitet. Treff publikum der de er, på nye måter
 • Ulemper: Ofte svært vanskelig å få folk inn på nett

Kombinasjoner

Det er veldig vanlig å kombinere flere av metodene i én større satsing.

For eksempel er omtale og lenker fra andre nettsteder en av de viktigste tingene Google ser på for å avgjøre hvor høyt et nettsted kommer i søkeresultatene, så det er nesten umulig å gjøre en god jobb med søkemotoroptimalisering uten også å gjøre noe PR.

Og hvis dere har et innlegg i sosiale medier som gir gode resultater, er det naturlig å kjøpe annonser for å gi det størst mulig spredning.

Hvordan kan Papaya hjelpe?

Det finnes ikke én metode som er bedre enn de andre.

Hvilken strategi som virker best for dere, avhenger av en lang rekke faktorer – som målgruppe, konkurranse og budsjett. Vi hjelper dere å legge en plan som passer dere, å finne og hyre de spesialistene som vil løse oppgaven best mulig, og å koordinere og administrere arbeidet.

Om dere er interessert i hjelp til å generere mer og bedre trafikk til nettstedet deres, la oss snakkes. Ta kontakt i dag.